top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Dodirnuti rub Azije - dan 2

Relacija: okolica Daruvara - Banja Luka

Kilometraža: 120km

Ručak / Večera: palenta i tuna u umaku od paradajza, ćevapi (leskovački roštilj)

Budžet: 175kn

Motivacija: N - 9, I - 8

Umor: N - 8, I - 8



Jutro dolazi brzo. Još uvijek nismo uigrani pa nam treba nešto više vremena za pospremanje šatora. Osjećamo se prilično dobro, tako dugo dok ne sjedamo na bajk. Od cjelodnevnog sjedenja očekivano nas je sic nažuljao i natiskao, ali tu su i bolovi u podlaktici i tetitavama. Nadamo se da se samo treba naviknuti na poziciju na bajku... S vremenom bol popušta, ne posve, ali taman toliko da je možemo zanemariti. Noge već same znaju što im je činiti.



Nakon 15ak kilometara stajemo na kavicu u Daruvaru. Usput obavljamo nabavku namirnica, punimo mobitele, prijenosne punjače i bidone hladnom vodom. Cesta koja vodi do granice s BiH slična je vinskoj cesti od jučer. Brežuljkasti krajolik onemogućava nam brzo pedaliranje, ali nadoknađuje svojom ljepotom. Prolaznici nam često mašu i pokazuju znakove oduševljenja što nas ohrabruje da zamolimo vode. Ljubazna teta natočila nam je hladnu vodu iz bunara i ponudila nas voćem. Reakcija na naš pothvat uvijek je ista, najprije šok i vjeverica, zatim poštovanje.


Uzbuđenje raste dok prelazimo granicu Hrvatske i BiH, međutim brzo pada kad smo shvatili kakva nas cesta vodi do Banja Luke. Kako se radi o glavnom graničnom prijelazu u ovom kraju cesta je prometna, brza, a zbog prolaska kamiona i nerijetko oštećena. Također, već nas polako hvata umor pa cijela situacija djeluje napornije nego što je.


Nekako stižemo do ulaza u Banja Luku gdje nas čeka Dejan. Objavivši našu rutu na portalu putnika biciklista mnogo ljudi nam se javilo kako bi nam pomogli savjetom za cestu ili nas ugostili u svom gradu. Dejan nas nažalost ne može ugostiti, ali uspio je dogovoriti sa studentskim kampusom kampiranje u njihovom dvorištu. Puno nam znači da spavamo na sigurnom, tako da smo zadovoljni. Dejan nas vodi kroz sve atrakcije Banja Luke; Kastel, Hram Hrista Spasitelja, ... I nakraju na najbolje ćevape i točeno u gradu. Dejan je tek nedavno otkrio čari vožnje biciklom. Njemu bicikl prvenstveno služi kako bi lakše stigao do prekrasnih lokacija gdje se bavi svojim najdražim hobijem - fotografiranjem. U dobrom društvu i vrijeme brzo prolazi tako da smo se u kampus vratili tek oko ponoći.


Idemo naprijed!

Nina & Igor




319 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page