top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Dotaknuti rub Azije - dan 10

Relacija: Shkoder - Tirana

Kiometraža: 100km

Budžet: 160kn + smještaj 23€

Ručak/večera: kebab, pizza

Motivacija: N - 5, I - 8

Umor: N - 9, I - 8



Sljedeća dva dana najavljeno je puno kiše tako da od ranog jutra pregledavamo prognozu. Dok ustajemo, vrijeme se čini prilično stabilno pa bez žurbe doručkujemo i čavrljamo s ekipom. Gledamo u nebo iščekujući kišu, i ne biste vjerovali, počinje padati. Nadamo se da će padati u mahovima pa dok čekamo da se smiri obavljamo ritual 'putnika na odlasku'. Naime, svaki putnik koji ovdje boravi dužan je ostaviti otisak svoga dlana umočenog u boju na bijelom zidu. Chuck kaže da smo prvi Hrvati koje je ugostio pa uz potpis ostavljamo i poruku kako bi nas se zauvijek sjećali.



Čini se da je kiša stala, vrijeme je za krenuti! Naravno da nije bilo vrijeme za krenuti jer već nakon tri kilometara nebo se otvara nad nama. Stajemo na benzinskoj pumpi dok se situacija ne stabilizira. Usred oluje, u najjačem mahu kiše, cestom projuri njemački par bicikista s kojima smo noćas dijelili sobu... Ako mogu oni, bogami možemo i mi! Pošto nije izgledno da će oluja stati uskoro, krećemo pa što bude bude. Prvih par kilometara nije ugodno, ali sada kad smo se već cijeli smočili više nas nije briga. Vožnja je postala čak zabavna (ili smo mi skrenuli s pameti). Nakon 30ak kilometara vožnje po kiši i snažnog vjetra u prsa (jer kiša nije bila dovoljno velika prepreka) konačno dolazimo do prvog gradića Lezhea. Ondje ručamo, pijemo kavu, i sušimo odjeću. U daljini se razabire i sunce.



Ostatak puta do Tirane djelomično vozimo po brzoj cesti. Cesta je puna rupa, velika je gužva i svako malo naiđe kamion. Da možemo obrisati jedan dio putovanja, vjerojatno bismo izabrali vožnju od Lezhea do Tirane. Brza cesta je nakraju jedina cesta za Tiranu tako da drugog izbora nemamo. Aero Igor vuče 30 km/h pa brzo dolazimo do predgrađa Tirane. Dugo se probijamo do centra, a u centru rez. Prostrani svjetski trg, visoke zgrade, skupocjeni prekrasno uređeni kafići... Tirana je svjetski grad, toliko drugačiji od ostatka da nismo sigurni jesmo li u istoj državi. Za sljedeće dvije noći rezervirali smo apartman, tako da ćemo sutra imati cijeli dan za istražiti Tiranu.



Idemo naprijed!

Nina & Igor

141 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page