top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Dotaknuti rub Azije - dan 16

Relacija: okolica Edese - Thessaloniki

Kilometraža: 100 km

Budžet: 170kn

Ručak/večera: tortilje s tunom i povrćem, kajgano

Motivacija: N - 6, I - 7

Umor: N - 9, I - 7



Zzzima. Vjerojatno i sami znate koliko je teško na hladan dan izaći iz toplog kreveta... Sada zamislite da ujutro umjesto da sjednete u hladan auto (koji se zagrije za 2 minute) sjedate na hladan bicikl i još se smrzavate 10 kilometara vožnje nizbrdo. Pomisao na šalicu cappucchina u Edesi jedini je razlog zbog kojeg i dalje pedaliramo. Nakon kave i obilnog doručka istražujemo čudesne vodopade Edese sa spiljama i desetke pritoka. Sunce polako, ali sigurno zagrijava prostor i igra se sa slapovima. Konačno se skidamo u kratke rukave, nazire se lijep sunčan dan.



Najveći neprijatelji na ovom putovanju za nas su definitivno psi. Počevši od Albanije pa sve do Turske na cestama često srećemo pse lutalice. Veliki problem nam predstavljaju i psi pastiri koji su naravno dresirani da obrane ovce/koze od potencijalne opasnosti. Danas smo naletjeli na još jedan dokaz da nas netko od gore čuva. Prolazeći pored pašnjaka 100tinjak metara od nas stado ovaca nesmetano obavljaja svoje rituale. Čopor psa čuvara (veličine kao i ovce) s druge strane ovu situaciju ne smatraju nesmetanom... Primjetivši nas, počinje lavež i utrka koji će prije stići do ceste. Vidjevši da iza nas dolazi kamion, premjestili smo se na suprotnu traku. Kamion zatim ubrza i preleti pored nas sa glasnim zvukom trube trenutak prije nego bi psi prošli cestu. Psi su se umirili, a mi istraumatizirani nastavljamo voziti u nešto bržem tempu.



Dijelovima današnje rute vozimo po makadamu kroz polja pamuka. Idilično i lagano, tako dugo dok se ne približimo gradu Thessalonikiju. Zbunjujuće, ogromne ceste s gustim prometom na sad već upeklom suncu prava su katastrofa. Umorni i nervozni nakon sat vremena vožnje slaloma kroz četiri trake dolazimo do mora.



Sljedeća dva dana rezervirana su za istraživanje grada. Ugostit će nas Elefteria, Grkinja naših godina. Thessaloniki je velik grad, a naša domaćica smještena je 5 kilometara od centra. Da stvar bude još teža, stan je na 250 m.n.v, a uzbrdice su toliko strme (mada nisu duge) da ni najniža brzina na biciklu nije dovoljno niska... Tako zadnje atome snage ostavljamo na ulicama Thessalonikija.



Idemo naprijed!

Nina & Igor

125 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page