top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Dotaknuti rub Azije - dan 3

Relacija: Banja Luka - Jajce

Kilometraža: 70km

Ručak: filane paprike, sudžukice

Budžet: 150kn + 170kn smještaj

Motivacija: N - 9, I - 10

Umor: N - 8, I - 8



Ujutro se budimo rano, ali tmurno i hladno vrijeme otežava izlazak iz šatora. Igor kaže da je kišilo cijelu noć. S druge strane Nina toliko čvrsto spava da nebi primjetila ni da je bila oluja. Kiša je smočila svu odjeću koju smo ostavili vani na sušenju, također šator je cijeli mokar. Uz puno negodovanja nekako spakiramo stvari i krećemo. Dejan nam je jučer pričao o termalnim izvorima u blizini grada, mjesto zvano Srpske toplice. Radi se o svega nekoliko kamenom ograđenih bazenčića uz rijeku Vrbas. Voda je ugodnih 30ak stupnjeva, a uz tmurno i oblačno vrijeme s laganom kišicom uživamo još više.



Danas planiramo stići do Jajca, što je nekih 70ak kilometara udaljenosti. Prema karti ruta sadrži dosta uspona (gotovo 1000m visinke razlike) na što smo se psihički pripremili. Ubrzo se nebo razvedrilo, a glatka cesta postaje fantazija. Cijelim putem pratimo rijeku Vrbas, dok put zavija oko golemih stijena kroz kanjon. Svako malo prolazimo kroz tunele. Općenito, tuneli nam predstavljaju problem pošto obično nisu najbolje osvijetljeni. Hvala Bogu tuneli danas ne prelaze dužinu od 150m, što se uz kratki sprint prođe jako brzo (Da, osim kilometraže i brda, rade se i sprintevi). Složili smo se da konačno nakon 2 naporna prva dana istinski uživamo u vožnji. Jurimo cestom, a svaki sljedeći zavoj novo je čudo prirode! Kilometri brzo prolaze, a ni konstantan blagi uspon ne remeti naš ritam. Igor kaže da Nina penje kao zvijer, sad jesu li u pitanju psihološke igrice ili je to stvarno mislio na kraju krajeva nije ni bitno.



Već oko 14 sati dolazimo do Jajca. Odmah na ulazu u grad nalazi se glavna atrakcija, golemi vodopad rijeke Pive. Budući da smo već opako gladni, obavljamo brzinsko fotkanje i jurimo u potragu za restoranom. Zaključujemo da se u BiH ne isplati kuhati, mali ćevapi mogu se naći već po 4 marke (15kn). Ovakve cijene pravo su osvježenje nakon prošlogodišnjeg putovanja u Italiju (gdje smo zbog cijena u restoranima kuhali svaki dan). Prognoza najavljuje moguću kišu, a Nina sutra slavi rođendan stoga se odlučujemo nagraditi spavanjem u udobnom krevetu.  Današnji dan bio je malo lakši, ali zato propuštene kilometre planiramo nadoknaditi već sutra.  



Idemo naprijed!

Nina & Igor

286 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page