top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Giro d' 🇮🇹 - Diem 11.

  • Relacija: San Casciano in Val di Fesa - okolica Sienne

  • Kilometraža: 54km

  • Budžet: 12,5€

  • Ručak: Trofie alla Bolognese (gotov umak)

  • Motiviranost (1-10): I-10, N-9½

  • Umor (1-10): I-6, N-7½


6:00 Ako se po jutru se dan poznaje, danas će biti jako dobar dan. Ujutro nas je dočekala poruka od Simone. Simona je prihvatila našu molbu i pozvala nas da ostanemo večeras kod nje u Sieni. Do Siene nas dijeli 45 kilometara pa danas ne žurimo. Polako pripremamo doručak, pijemo kavu i krećemo na put.


Prvih 20ak kilometara prolazi prilično brzo, iako smo cijelo vrijeme imali blagu uzbrdicu. Motivirani prvim dijelom, olako shvaćamo i drugu polovicu puta. Drugi dio bio je znatno teži. Nismo htjeli raditi veće pauze do Siene pa nas je oko podneva zatekla temperatura od 36°C. Tada, oko podneva na putu do Siene, zakleli smo se da ćemo od sad kretati ranije ujutro.



Iako smo iscrpljeni i omamljeni od sunca, uspjevamo uživati u prizorima krajolika koji nas okružuje. Kada gledamo u daljinu Toskana izgleda kao razuzdano, valovito more. Brežuljci se prelijevaju jedan preko drugoga ostavljajući dojam savršene harmonije. Prekrasna polja, maslinic i vinogradi čine brežuljke još atraktivnijima. Također, krajolik je pun kamenih vila do kojih vodi drvored visokih, gracioznih zimzelenih drveća. Potpuno nam je jasno zašto je Toskana toliko puta opjevana i snimana.


Konačno dolazimo do Siene, simpatičnog gradića u srcu Toskane. Podne provodimo izležavajući se u parku i kafenisanjem ulicama Siene. Konačno smo, nakon tjedan dana Italije, naučili kako naručiti kavu s mlijekom. Izgledom i okusom Hrvatskoj kavi s mlijekom na kakvu smo navikli odgovara Talijanski cappuccino. Slične inačice su i caffe macchiato i piccolo caffe latte (ali macchiato je s premalo mlijeka, a piccolo caffe latte s mrvicu previše mlijeka). Poslijepodne nam ostaje za šetnju Sienom. Najpoznatija znamenitost Siene svakako je Duomo di Siena. Izgledom nas podsjeća na Duomo di Firenze samo što je ova katedrala znatno manja.


Oko 19:30 dolazimo do Simoninog dućana sportske opreme u centru grada. Simone živi u okolici Siene pa smo se dogovorili da ćemo do njenog stana putovati zajedno. Simone je žena u godinama, ali svaki dan putuje 8km na posao + 8km nazad. Nevjerojatno je koliko brzo ta žena juri nizbrdicama grada. Da nije bilo isto onoliko uzbrdica koliko nizbrdica izgubili bismo je iz vida. Do njenog stana, na zadnjoj uzbrdici, konačno smo ju stigli. Simone živi na zadnjem katu stare kuće što joj omogućava prekrasan pogled na brežuljke Toskane. Za večeru nam je pripremila pašta šutu i sladoled. Uz dobru hranu i društvo lako dolaze i dobri razgovori. Inače velika avanturistica, planinarka, biciklistica i penjačica Simone nažalost nema mnogo vremena za velike biciklističke pothvate zbog poslovnih obaveza. Međutim, često nađe vremena za ponekog putnika kako bi putovala s njima kroz njihove priče. Impresionirani njezinim pričama i puni novih ideja odlazimo na počinak. Buona notte da Siena!


Andiamo avanti!

Nina & Igor

74 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page