top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Giro d' 🇮🇹 - Diem 14.

  • Relacija: Montefiascone - Roma

  • Kilometraža: 100km

  • Budžet: 30,5€

  • Ručak: Tortilje s tunom i povrćem

  • Motivacija (1-10): I-10 , N-10

  • Umor (1-10): I-9, N-8


5:30 Budimo se i brzo spremamo stvari. Prije izlaska sunca, stavljamo torbe na Pabla i krećemo. Do grada Viterbo imamo 15ak kilometara blagog spusta. Čini nam se da smo Viterbo prošli jako brzo, možda zato jer još na pola spavamo. Zato nakon Viterba slijedi par uspona, ovdje smo se već razbudili. Ubrzo, baš kada su se otvorili kafići i pekare, stajemo kao prvi gosti u malom gradiću (naravno na vrhu brda) na cappuccinu i kroasanu. Još nije ni 8 sati, a mi smo odvozili već 30ak kilometara. Motivirani za dalje krećemo u osvajanje Rima.


Naša ruta do Rima nije zahtjevna, međutim vjetar u prsa pobrinuo se da ipak ne bude lako. Prolazimo zadnji uspon do Rima na nekih 400 m.n.v, a zatim se spuštamo do jezera Lago di Bracciano. Prekrasno, ogromno jezero okružuju beskrajno duge pješčane plaže. Pošto je jezero vulkanskog podrijetla, pijesak je zanimljive crne boje. Ne možemo odoljeli bistroj vodi pa stajemo na jednoj od plaža na ručak i kupanac.


Ubrzo ceste postaju prometnije pa shvaćamo da smo u predgrađu Rima. Prvo što primjećujemo je golema količina smeća i stakla uz cestu. Nakon 10ak dana vožnje donekle uredno Italijom, ostajemo neugodno iznenađeni. Nadamo se da će u samom Rimu situacija biti drugačija. Unaprijed smo se naoružali strpljenjem za prometni kaos koji nas čeka, međutim nalazimo izoliranu biciklističku stazu koja nas vodi gotovo do Vatikana. Zadovoljni tijekom dosadašnje vožnje jurimo kroz grad i škicamo znamenitosti po putu.


Par kilometara od centra grada nalazi se hotel u kojem ćemo boraviti dvije noći. U blizini hotela je poznati rimski kvart Trastevere. Kvart je poznat po pravom talijanskom štihu. Vrvi životom u mnoštvo trattoria, pizzeria, barova, gelateria i tržnica. Nakon kratkog odmora u hotelu, krećemo u večernji obilazak četvrti. Upijajući primamljive mirise i gledajući na stotine zadovoljnih lica, uzimamo pizzu u jednoj od dobro hvaljenih pizzeria. Uz hladne Peronie (talijanska piva) i pizzu sjedamo kao pravi Talijani na stube glavnog trga Trastevere.


Pizza je bila dobra, međutim očekivali smo nešto drugačije. Tek smo kasnije saznali da postoje dva stila talijanskih pizza; Rimska i Napuljska pizza. Razlika je u tijestu. Napuljska pizza je tanjeg i prozračijeg tijesta s debljim rubovima. Rimska je s druge strane, nešto što se može pronaći u većini hrvatskih pizzeria. U Bolonji smo probali napuljsku pizzu i od onda smo odlučili jesti samo takvu. Sretni smo što smo u Rimu probali rimsku pizzu, ali jedva čekamo napuljske pizze u Napulju.


Put do doma produžili smo kroz glavni dio Rima. Zanimljivo je znamenitosti promatrati noću. Prolazimo pored Koloseuma, Forum Romanum, pa kroz Piazza de Venezia do palače Viktora Emanuela II. Na putu prema hotelu također u daljini vidimo Baziliku Svetog Petra u Vatikanu. Jedva čekamo sutra detaljnije istražiti Rim. Buona notte da Roma!


Andiamo avanti!

Nina & Igor


129 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page