top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Giro d' 🇮🇹 - Diem 5.

  • Relacija: Ponte di Piave - Padova

  • Kilometraža: 67km

  • Budžet: 9,50€

  • Ručak: tjestenina s povrćem (gljive, paprika, rikola, masline) i feta sirom

  • Motivacija: I-10, N-9

  • Umor: I-9, N-9


5:30 Budimo se prije izlaska sunca. Koristimo priliku za jutarnje kupanje, pijemo kavu i spremamo se za put.


Nakon 20ak km prelazimo na prekrasnu biciklističku stazu uz rijeku Sile koja vodi do grada Trevisa. Sam centar Trevisa pun je dizajnerskih dučanćića, a podijeljen je u nekoliko manjih trgova. Danas je subota pa su trgovi puni ljudi koji obavljaju jutarnju kupovinu i druže se na prvoj jutarnjoj kavi. Mi također sjedamo u jedan kafić, naručujemo dva macchiata i dvije focaccie.


Već prije pokreta za Padovu Nina pokazuje znakove teškog umora. Sjedamo na bicikl i krećemo na put, međutim noge se nisu razbudile pa

stajemo u prvom parku kako bismo odspavali pola sata. Konačno, nakon pola sata, nastavljamo vožnju prema Padovi.


Početni dio rute vodi po biciklističkoj stazi koja prati staru željeznicu. Staza cijelim putem prolazi kroz šumu pa je idealna za vožnju po vrućem, sunčanom danu. Problem je što staza nije asfaltirana što Fioni, koja je cestovni bicikl, ne odgovara. Zato se ubrzo skidamo s biciklističke staze kroz šumu i put nastavljamo po napornim, talijanskim, sunčanim cestama.


Oko 15h stižemo do Padove, na ulazu u grad prvo što primjećujemo je velik broj širokih cesta, mnogo rotora, raskrižja, mostova i gust promet. Nekako se uspijemo probiti do dijela grada u kojem se smjestio naš domaćin Filippo.


Filippo nije tipičan Talijan, već pri dočeku s nama se pozdravlja i priča na hrvatskom. Naime, prilikom posjeta balkanskih zemalja zaljubio se u našu kulturu, jezik i način života. Također, jedno je vrijeme izlazio s Hrvaticom pa je tako naučio naš jezik. Nakon što smo se udobno smjestili u Filippov stan, otuširali se i odmorili, krećemo na zajedničku pripremu ručka. Moramo se pohvaliti da smo uspjeli skuhati al dente tjesteninu koju je pohvalio Talijan.


Nakon kratkog odmora krećemo u razgled Padove. Filippo nam s puno strasti priča o gradu, crkvicama, trgovima, načinu života. Padova je grad s 3. najstarijim sveučilištom u Europi. Mnogi veliki znanstvenici i izumitelji školovali su se upravo ovdje. Kao budućem doktoru i inžinjerki posebno nam je zanimljiva činjenica da je u cijelom svijetu prva žena diplomirala upravo ovdje. Izrazito inteligentna i spretna Elena Cornaro Piscopia htjela je studirati teologiju, međutim biskup nije dozvolio njeno školovanje. Nakraju su našli kompromis i pustili Elenu da diplomira filozofiju. Nadalje razgledavamo baziliku svetog Antonija, radi se o ogromnoj impresivnoj građevini. Ulaskom u baziliku shvaćam da Talijani zaista drže do vjere, prostrani oltari, krasne freske i puna crkva daju poseban osjećaj. Nastavljamo šetati do Piazza del Santo, prostranog trga punog fontana, kipova i uličnih prodavača.


Večer završavamo na terasi bara prepričavajući biciklističke zgode i pijuckajući klasično talijansko piće Aperol spritz. Po domaćem bi se reklo gemišt z aperativom. Buona notte dragi čitači!


Andando avanti!

Nina & Igor

148 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page