top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Giro d' 🇮🇹 - Diem 6.

Updated: Jul 27, 2021

  • Dan odmora

  • Budžet: 23€

  • Ručak: Spaghetti alla Putanesca

  • Umor: I-3, N-5

  • Motiviranost: I-9, N-9


8:30 Danas nigdje ne žurimo, konačno je na redu slobodan dan! Odlazimo u jutarnju nabavku namirnica. Plac u Padovi nalazimo na dva mjesta; na trgu kod bazilike Sv. Antonia i na trgovima Piazza della Frutta te Piazza delle Erbe (u prijevodu Trg voća, odnosno Trg povrća). Već sam naziv trgova ukazuje na kvalitetnu i raznoliku ponudu voća i povrća, uz to nalazimo i bogatu ponudu ribe, mesa i sira. Jasno je da kada se ljubiteljica voća i ljubitelj keksića nađu u Italiji nemoguće je da se iz kupnje ne vrate s punim vrećicama. Uostalom, danas skupljamo energiju za sutrašnju vožnju pa su valjda pune vrećice opravdane...


Pri povratku kući Filippo nas dočeka sa upravo kuhanom kavom. Doručkujemo i planiramo što ćemo danas raditi. Filippo predlaže vožnju biciklima po brežuljkastom kraju u okolici Padove. Iako se danas nismo planirali ni približiti biciklima, pristajemo na vožnju. Oko podneva krećemo se probijati ulicama Padove do izlaza iz grada. Vozimo 15ak kilometara po ravnom nasipu kada dolazimo do prvih uzbrdica. Radi se o prekrasnom brežuljkastom kraju s mnogo termalnih izvora, vinograda i voćnjaka. Nešto slično kao naše gornje Međimurje, samo što je naravno naše Međimurje ljepše. Na zadnjem brežuljku dolazimo do gradića Arqua Petrarca. U ovom je mjestu živio i umro Francesco Petrarca, a sudeći po izgledu i strukturi gradića ne čudi me da je Petrarca izabrao baš njega.


Nakon razgleda, slijedi dugi spust i povratak kući. Sve u svemu nakupilo se dobrih 50 kilometara s par kraćih, ali strmih uzbrdica stoga se ne bismo složili da je ovo bio dan odmora...


Za kasni ručak Filippo nam je pripremio spaghetti alla Putanesca. Radi se o špagetima u umaku od rajčica s inćunima, maslinama i kaparima. Jelo nam se svidjelo jer je navedena kombinacija definitivno nešto što se ne nalazi kod nas doma.


Večer provodimo šetnjom gradom uz gelato. Dolazimo do malog parka u sklopu grada ukrašenog lampicama. Svaki se vikend na raznim lolacijama u gradu odvijaju festivali. Ljudi se druže, piju prosecco ili aperol spritz, a često budu i koncerti lokalnih izvođača. Uz čašicu prosecca opraštamo se od našeg domaćina Filippa, sutra smo ponovno na cesti. Buona notte čitači, dobro se naspavajte!


Andamo avanti!

Nina & Igor


PS: Nini je posebno za oko zapeo Filippov zidni sat. Mole se Ninini najdraži prijatelji da prilikom useljenja (jednog dana za 3/4 godine) u novu kuću/stan zapamte ovaj sat kao prigodan poklon. Puno vam hvala!


140 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page