top of page
Search
  • Writer's pictureNina Dobša

Giro d' 🇮🇹 - Diem 8.

Updated: Jul 30, 2021

  • Relacija: Malalbergo - Bologna

  • Kiometraža: 30km

  • Budžet: 16.50€ + 50€ smještaj

  • Ručak: Salata od tune

  • Motiviranost (1-10): I-10, N-10

  • Umor (1-10): I-9, N-7


5:30 Noć je prošla prilično mirno i brzo. Čim smo izašli iz šatora uočavamo sivo i munjevito nebo. Brzo spremamo stvari i jurimo prema obližnjem selu. Tokom vožnje uhvatio nas je pljusak pa se sklanjamo, već podosta mokri, pod prvi krov koji vidimo. Dobrih pola sata čekamo da se razvedri, a u međuvremenu doručkujemo u marketu ispred kojeg se skrivamo od kiše. Budući da je jutro burno i ne obećava mnogo odlučujemo uzeti sobu u Bolonji. Uzbuđeni jer nas u Bolonji čeka krov nad glavom vozimo svom snagom.


U Bolonju stižemo relativno brzo pa odlučujemo malo prozujati gradom prije nego odemo u sobu. Na prvi pogled Bolonja nam se čini veća od Padove. Na trgovima je više ljudi, promet je uzburkaniji, a tempo grada brži. Ulice su pune dizajnerskih trgovina. Talijani uistinu drže do mode, makar to značilo nositi čizme usred ljeta. Ali tko smo mi da sudimo, vjerojatno ti koji nose čizme sude nas jer u grad dolazimo u biciklističkoj opravi...


Par kilometara od centra smjestilo se naše kamp naselje. Uzeli smo malu mobilnu kućicu, a u sklopu sela imamo i bazen. Vidjevši bazen, odmah smo znali kako ćemo provesti podne. Nekako se osjećamo kao da je podnevno kupanje i izležavanje zaliječilo sve rane uzrokovane jučerašnjim danom i današnjim jutrom.


Odmorni i sretni krećemo u večernji razgled grada. Glavna atrakcija Bolonje su dva kosa tornja Asinelli i Garisenda, imena dolaze od poznatih talijanskih obitelji. Viši od njih, Asinelli, visok je 97 metara, a u prošlosti je služio kao zatvor. Kažu da je pogled s Asinelli tornja nezaboravan, međutim mi zbog bicikla (Igor je još uvijek traumatiziran prošlim iskustvima iz Italije) nismo bili u mogućnosti popesti se. U blizini tornjeva nalazi se glavni trg, Piazza Maggiore. Ovdje se ljeti održavaju koncerti, kazališne predstave i projekcije filmova. Glavna atrakcija Piazze Maggionare je Basilica di San Petronio. Posvećena je svetom Petroniusu, zaštitniku Bolonje. Bazilika nikad zapravo nije u potpunosti dovršena, naime donji dio fasade prekriven je mramornim kamenom, dok je gornji dio gola cigla. Na glavnom trgu nalazimo još nekoliko znamenitosti, a najzanimljivija definitivno nam je bila Neptunova fontana. Također, Bolonja se diči titulom sveučilišnog grada. Ovdje je zajednica studenata 1088. osnovala prvo sveučilište u svijetu.


Šečući osvjetljenim ulicama punih simpatičnih restorana i barova, ogladnili smo. Odlučili smo podijeliti jednu pizzu, originalnu margaritu. Pizzeria su stalno u pogonu, a pizze izlaze kao na traci pa smo svoju narudžbu čekali manje od 5 minuta. Kao pravi lokalci, sjeli smo na trg s pizzom i bocom (navodno sicilijskog) Chardonnaya. Pizza nas je oduševila, tako jednostavna, a opet posebna. Buona notte da Bologna!


Andiamo avanti!

Nina & Igor





155 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page